Project Description
Bavarska ražena smesa je namenjena za proizvodnju tamnih pekarskih proizvoda. Sadrži veliki procenat ražanog brašna, pa proizvodi dobijeni od ove smeše su izuzetno prijatne arome, blago kiselkastog ukusa. Poznato je da ražano brašno bogato vitaminima B1 i B2, kao i velikim količinama magnezijuma i kadmijuma, deluje umirujuće na nervni sistem, a preporučuje se i obolelima od kardiovaskularnih bolesti.
Doziranje
50-100% smeše + 0-50% brašna.
Pakovanje: 25/1 (natron vreće od 25 kg)
Tehnološki postupak:
Sirovina Količina (kg)
- Brašno T-500 50
- Bavarska ražena smeša 50
- Kvasac 2-4
- Kuhinjska so 2
- Margarin ili jestivo ulje 1-2
- Sava lux 0,2-0,5
- Voda 50-60
Vreme zamesa : 2 + 5 minuta (spiralna mesilica)
Temperatura testa: 26-28°C
Odmaranje u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 250 – 230°C
Vreme pečenja: 25-30 minuta