Project Description

bavarska-razena-sm

Bavarska ražena smesa je namenjena za proizvodnju tamnih pekarskih proizvoda. Sadrži veliki procenat ražanog brašna, pa proizvodi dobijeni od ove smeše su izuzetno prijatne arome, blago kiselkastog ukusa. Poznato je da ražano brašno bogato vitaminima B1 i B2, kao i velikim količinama magnezijuma i kadmijuma, deluje umirujuće na nervni sistem, a preporučuje se i obolelima od kardiovaskularnih bolesti.

Doziranje

50-100% smeše + 0-50% brašna.

Pakovanje: 25/1 (natron vreće od 25 kg)

Tehnološki postupak:

Sirovina                           Količina (kg)

  • Brašno T-500                       50
  • Bavarska ražena smeša     50
  • Kvasac                                  2-4
  • Kuhinjska so                         2
  • Margarin ili jestivo ulje       1-2
  • Sava lux                             0,2-0,5
  • Voda                                   50-60

Vreme zamesa : 2 + 5 minuta (spiralna mesilica)
Temperatura testa: 26-28°C
Odmaranje u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 250 – 230°C
Vreme pečenja: 25-30 minuta